jan 11 2010

Mi a botvívás?

Több kérés is érkezett hozzám azzal kapcsolatban, hogy írjam le, mi is az a botvívás? Eleget téve a kéréseknek, sok szeretettel ajánlom a következő kis összefoglalót.

A botvívás egy összefoglaló név (mint például a labdajáték), olyan mozgásformák csoportja melyek célja bottal történő vívás, játék, küzdelem. A bot az egyik legegyszerűbb fegyver, a természetben bárhol megtalálható, és szinte minden népcsoport kifejlesztett magának akár több különböző módszert is arra nézve, hogy kell a botot forgatni. A botforgatás  népszerűsége (legalábbis az európai országokban) a XX. század közepére nagymértékben lecsökkent, azonban ahogy egyre többen fordulnak saját népi kultúrájuk felé, újra egyre népszerűbbé válik a bottal való küzdelem, játék.

A hétköznapi ember nem is sejti, hogy milyen gazdag kultúrális kincs a botvívás, a teljesség igénye nélkül felsorolnék néhány stílust: Juego del garrote (Venezuela, sétapálca), Juego del palo (Kanári szigetek, hosszúbot), Bata (Írország, rövid bot), Jogo do pau (Portugália, hosszúbot), Canne Royale (Belgium, sétapálca), Singlestick & Quarterstaff (Anglia, bot markolattal és hosszúbot), La Canne és változatai (Franciaország, hosszúbot és sétapálca), Scherma di bastone (Olaszország különböző területei, és Szicilia, hosszú és rövid bot), Botoló táncok, cigánybotoló, Hun-magyar botvívás (Magyarország, hosszú és rövidbot). Escrima/arnis/kali (Fülöp szigetek, különböző hosszúságú botok és fegyverek), Jodo (Japán, hosszúbot), Sétapálca és rövidbotos önvédelmi rendszerek (Izrael - Hagana, India, Amerika, stb.)

Ezeken a tradicionális stílusokon kívül egyre nagyobb népszerűségnek örvend a középkori vívókódexek rekonstrukcionálásával életre keltett rendszerek.

A mi iskolánkban a fő botvívó stílus a la Canne de Combat, a francia rendszerű botvívás, mely fejlődését és technikai repertoárját szeretném most bemutatni.

Ezen stílus egy modern küzdősport, mely célja non-stop küzdelemben találatok bevitele a másik fél előre meghatározott, támadható testrészeire (sisak, mellkas, lábszár).

A rendszer moduláris, több modulból áll: canne (egy botos küzdelem), double canne (két botos küzdelem), Bâton français (hosszúbot), canne défense (önvédelem sétapálcával), canne chausson (savate rúgások és la canne ütések kombinációja).

Nézzünk meg egy korai videót a rendszerről, Charlemont mester bemutatásával, 1900-ból.

 

Az alábbi technikákat illetve megoldásokat mutatják be:

  • Vízszintes külső vágás fejre, testre, lábra (latéral extérieur)
  • Vízszintes belső vágás fejre, testre, lábra (latéral croisé)
  • Függőleges ütés
  • Védekezés, visszatámadás

Az 1970-es években ezt a rendszert Maurice Sarry megreformálta, a fiatalok számára élvezhetőbbé tette. Célja egy gyors, látványos, sérülésektől mentes modern küzdősport létrehozása volt, mely bár a régi alapokra építkezik, célja elsősorban nem az önvédelem, hanem a mozgás öröme, a játék szabadsága, a versengés lehetősége.

 

 

E célból Sarry módosította a szabályrendszert, mely magával hozta a technikák változását is. Fontos, hogy minél messzebbről elérjük az ellenfelet, ezért az ütések vízszintes vagy függőleges síkon mozognak, ezáltal körülbelül 20-30 centiméterrel megnövelhetjük ütőtávunkat, cserébe az ütés erejét csökkentjük.
A körben való küzdelem alapjaiban változtatta meg a lábmunkát, és az állást, a jelenlegi állás és lábmunka (eltekintve a kitöréstől) közelebb van egy boxoló vagy muay thai harcos állásához, mint egy vívóéhoz.
A bot hátrahúzása - az armé mozdulata - korábban a bot ütéserejét hívatott növelni a nagyobb úton való gyorsítás miatt. A mozdulat megmaradt a modern sportban is, azonban már más értelmezéssel: technikai-taktikai elemmé alakult, mely alapvető része lett a cselezésnek, és lehetőséget biztosít a gyors visszatámadásra.
Mivel a rendszer non-stop, ezért nem csak az a fontos, hogy találatot vigyünk be, hanem az is, hogy a találat után továbbra is mobilisak maradjunk, ez pedig a küzdelemhez való mentális hozzáállást, és az edzésmódszert változtatta.

A technikák, támadások ugyan rögzítettek, azonban a közöttük történő átvezetés, elmozgások rengeteg lehetőséget nyújtanak a gyakorlóknak. Ebből a szempontból  nyitott a rendszer, ezért egyre több tánc és capoeira elem kerül át, ahogy a következő videókon majd láthatjátok.

Látványos megoldások szabadküzdelemben: 

Egy bemutató videó az Apache csoporttól:

2009-es Francia Bajnokság:

 

Ez hát egy rövid összefoglaló a botvívásról, azon belül is a la Canne de Combat-ról, remélem megnyerte tetszésetek.


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr691662974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása