már 03 2009

Double canne - küzdelem két bottal

A la Canne de Combat egyik leglátványosabb része, amikor a sportolók 2 bottal küzdenek. A következőkben ebbe a küzdelmi stílusba szeretnék egy kis bepillantást nyújtani.

 

A double canne szerintem a modern la canne legszebb, de legnehezebb része, hiszen szükség van az egybotos küzdelemben használt összes képességre (technikai alapok, ruganyosság, tempó, távolság, kombinációs képesség, akrobatika, stb.), ezen felül pedig a két kéz magas fokú összehangolására.

A double canne oktatásánál az első feladat annak megtanítása, hogy az ember mindkét kezét használja úgy, hogy ne keveredjen össze bele. Éppen ezért először a domináns kéz támad, a komplementer kéz pedig arra figyel, hogy ne legyen útban.

Miért is használom a domináns és komplementer elnevezéseket? Azért, mert az ember alapvetően cimkéz, ha van egy "jobbik" kéz, akkor a másik feltétlenül "rosszabb", "értéktelen", épp ezért nem is "fontos", pedig erről szó sincs, sőt! A két kéz kiegészíti egymást, együtt dolgozik, és nem egymás ellen. Előfordul, hogy a domináns kezet komplementer funkcióban használjuk, illetve a komplementer kezet is bevethetjük dominánsként.

Tehát, először a domináns kéz támad,a komplementer pedig a hát mögött várakozik. Ha ez már megy, akkor a komplementer kezet is játékba hozhatjuk, először is védekező pozicióba: ekkor a domináns kézzel támadunk, a kiegészítő kézzel pedig védekezünk. A védekező kéz is átveheti a domináns szerepet, ilyenkor a védekezés után azzal a kézzel támadunk vissza, mellyel védekeztünk.

Ha a két kéz ügyesen együtt dolgozik, akkor az egyik kézzel végrehajtott támadás a másik kezet automatikusan armé állapotba hozza, ezáltal sokkal könyebb kombinációkat indítani. A kéz keresztezésével járó kombinációk

A kezek összehangolásához kíválóak az alap ütések (D=domináns, K=kiegészítő) mindkét kézzel történő megismétlése:

  • D: brisé, K: brisé
  • D: croisé téte, K: croisé téte
  • D: latéral extérieur, K: latéral extérieur
  • D: enlevé, K: enlevé
  • D: lat. croisé, K: lat. croisé
  • D: croisé bas, K: croisé bas

A védéseket végrehajthatjuk egy, illetve két bottal is. Az egyetlen támadás két bottal együttesen történő védése bár látványos, haszna megkérdőjelezhető. Ezt a fajta védekezést eredetileg egy nehezebb fegyver ellen találták ki, mivel a küzdők azonos fegyvereket használnak, ezért nincs előnye ebben a kontextusban, ráadásul kinyílunk a támadó elől, hiszen mindkét kezük egy helyre kerül.

Ha passzív védekezést alkalmazunk, akkor két különböző terület (oldal-láb, fej-láb, fej-oldal) együttes védését helyezzük előtérbe, ez hihetetlen módon hatásos védekezési mód. Ha az egyes állásokat ügyesen használjuk, nagyon meg lehet zavarni a másik felet.

Rengeteg kombináció létezik a double canne-ban, ezekről egy későbbi bejegyzésben olvashattok.


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr51978262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása