már 23 2009

Csütörtöki edzés

Megkésve bár, de törve nem, röviden összefoglalnám a csütörtöki edzést.

Az edzést egy laza átmozgatással kezdtük, majd talajgyakorlatokkal, ahol is főleg a láb ellazítása, és átmozgatása volt a cél. Ezután kitörés gyakorlatokat (fente avant) vettünk. A kitörés a canne egyik alapgyakorlata, lábra támadni kizárólag úgy engedélyezett, ha a lábtámadási poziciók egyikét használjuk. Ezek a poziciók a következők: kitörés (fente avant), hátsó kitörés (fente arriére), oldalsó támasztó guggolás (fente extérieur), és guggolás (grenouille).

 

A kitörést többféle variációban is végrehajthatjuk, a hátsó láb hátracsúsztatásával (ekkor a távolság nem változik), vagy előrelépéssel. A múlt edzésen az utóbbit gyakoroltuk. Az előrelépést kétféleképpen hajthatjuk végre: az első esetben a hátsó láb löki előre a testet, a második esetben pedig egyszerűen csak előrelépünk. Ez utóbbival véleményem szerint több probléma is van: semmi nem akadályozza meg, hogy a hátsó lábat ne hajlítsuk be, illetve semmi nem kényszerít arra, hogy elég mélyen lemenjünk. Tehát mi azt a variációt gyakoroltuk, amikor a hátsó láb löki el a testet a talajtól, valójában belerúgunk a talajba, és ezt az erőt használjuk ki. Fontos, hogy a testsúly a két láb között helyezkedjen el a gyakorlat végrehajtása során, és ne essen előre. Ha jól csináljuk, akkor egy nagyon gyors, kényelmes, jó tempójú kitörésünk lesz, csak gyakorlás kérdése az egész.

A kitörés gyakorlás után a haladók külön mentek, és egy botot, illetve két botot gyakoroltak, különös tekintettel az egyes védekező állásokra. Ezután szabadvívás következett, majd átvettük az alapvető küzdelmi stílusokat: nyomó, különböző szögekből támadó, üsd-és-fuss taktikát alkalmazó, valamint a védekezésre berendezkedő taktikákat.

Véleményem szerint nagyon jól működnek ezek a taktikák a küzdelemben, a következő edzéseken kicsit jobban körül fogjuk járni őket.


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr781019786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása