jan 19 2010

Cselezés

Az előző bejegyzésben a telegrafált mozdulatról írtam, mely egy olyan mozdulat, melynek a végét az ellenfél ki tudja számolni (hogy ez miért is van így, olvassátok el az előző bejegyzésben). A la canne de combat-ban minden mozdulatunk telegrafált, ami önmagában nem lenne jó, azonban ebben a szabályrendszerben ez egy kihasználható, és kihasználandó dolog.

Ha megnézzük, két lehetőségünk van. Ha sokkal gyorsabbak vagyunk a másik félnél, akkor ő bár ki tudja olvasni a mozdulatot, elkésik, és mi bevisszük a találatot. A másik, számunkra most érdekesebb lehetőség az, amikor nagyjából azonos gyorsaságúak vagyunk. Tehát ha indítok egy támadást, és az ellenfél védekezik (a mi szabályrendszerünkben nem engedélyezett a közbetámadás), akkor egy jól védekező fél esetén nagyon nehéz találatot bevinni. Éppen ezért különböző cselekhez kell fordulnunk, hogy sikeresek legyünk. Vizsgáljunk meg egy egyszerű ütés sorozatot.

Mit változtathatunk az ütésnél?

- ütés sebességét menet közben (lassuló ütés, gyorsuló ütés)
- ütések egymáshoz képesti sebességét (lassú, lassú, gyors, lassú, gyors, gyors)
- ütések közötti szüntetet (ütés, rövid szünet, ütés, nincs szünet, ütés, hosszú szünet)
- ütés kezdőpozicióját a függőleges tengely mentén (lábra, testre, felyre)
- ütés kezdőpozicióját a síkon (mozgás közbeni ütés, térben máshova helyezett armé)
- ütés pozicióját a térben (forgások)
- az ütés végpozicióját: ugyanazt az ütést ütjük, mint amit elindítottunk, de ezt már lábra ütjük
- magát az ütést: indítunk egy latéral croisé-t majd menet közben váltunk, és csinálunk egy SZABÁLYOS brisé-t
 
Hogy kapcsolódnak ehhez a kombinációk?

A kombinációk adott ütések egymás után történő lejátszását jelenti, különféle ütemezéssel, ritmussal. A kombinációk lényege, hogy belekényszerítjük ellenfelünket egyfajta védekezési sémába, majd amikor benneragadt, kihasználjuk a hibáját. Mondok egy példát. Csinálok két támadást lábra. Az ellenfél ezt védi. A harmadikat is megindítom mintha lábra menne, az ellenfél erre reagál, és lefele véd, közben én beviszem fejre a találatot.

Edzőként mit láthatunk ebből? Ha valakinek nincs ötlete, it gyakoroljon edzésen, tessék, egy egyszerű ütésnél is ilyen sok paramétert lehet - és érdemes - változtatni, ezzel is szinesítve, érdekesebbé téve az edzésünket, nem beszélve arról, hogy a botvívásunk is hatékonyabb lesz.


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr401684769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása