ápr 16 2009

Fente arriére

A fente arriére a la Canne de Combatban használt nagyon látványos lábtámadási forma.

 A 70-es években kodifikált la Canne de Combat eredetileg nem tartalmazta ezt a lábtámadási formát, ez csak később került a rendszerbe. A fente arriére arra az esetre nyújt megoldást, amikor túl közel kerültünk a másik játékoshoz, de mégis szeretnénk eltalálni a lábát. Ha a hagyományos kitörést alkalmaznánk akár előrelépéssel, akár a hátsó láb hátracsúsztatásával, a távolság nem lenne megfelelő, hiszen nem teljesülne az a feltétel, hogy szabályos ütéssel, a bot felső 20 centijével kell eltalálni az érvényes találati felületet ahhoz, hogy a találat érvényes legyen. Erre a problémára nyújt megoldást a fente arriére, amikor az egész testsúlyt a hátsó lábra helyezzük át, a hátsó lábat behajlítva, az elsőt kinyújtva egy plusz távolságot nyerünk, és az így végrehajtott ütés már érvényes lesz.

Az előző bejegyzésben találtam egy apró részletet (10:40-nél), melyben az oktató hölgy nagyon szépen bemutatja a fente arriére végrehajtásának módját.

  1. Előrelépéssel, armé-val kezdünk, hogy megfelelő legyen a kezdőpozíció. Fontos, hogy a hátsó láb sarka nem érinti a földet, hanem lábujjhegyen állunk, illetve az, hogy a két lábunk közötti távolság legalább válszélességű legyen. (1. kép)
  2. Megindítjuk a támadást, miközben a hátsó láb és a csípő elfordul. Ezért fontos a hátsó talp poziciója, mert így nem fogja blokkolni a csípőt, és el tud fordulni.
  3. A hátsó lábfejet a térddel együtt addig fordítjuk kifele, amíg el nem érjük a maximális tartományt. Fontos, hogy a lábfejünk és a térdünk mindig egy irányba mutasson, ne csavarodjon el, mert ez komoly sérülések forrása lehet. (2-3. kép)
  4. Ahogy elértük a maximális tartományt, elkezdjük áthelyezni a testsúlyunkat a hátsó lábunkra, miközben az első lábunk kinyúlik. Haladóknál a hátsó láb fordítása és a testsúly áthelyezése egy mozdulatban történik. (4-5. kép)
  5. Bevisszük a támadást. (6. kép)

 Nézzük a teljes technikát mozgásban:

 


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr871069805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása