feb 25 2009

Mi a Canne de Combat?

A la Canne de Combat (francia rendszerű botvívás) egy modern fegyveres küzdősport, mely nagy mértékben épít az 1800-as és 1900-as évek francia botvívásának (la canne) technikáira. A sportág alapjait Maurice Sarry fektette le 1978-ban megjelent, "La canne, arme de défense, sport de combat" című könyvében.

A modern francia botvívás sylabusza több területet fed le:

  • Canne: egy botos küzdelem
  • Double canne: két botos küzdelem
  • Bâton: hosszúbot technikák
  • Canne défense: önvédelem a sétapálca segítségével
  • Adaptált canne: mozgássérültek számára adaptált canne

Canne


A canne alkotja a Canne de Combat rendszer legnagyobb részét, egy botos játékot jelent. A küzdő felek védőfelszerelésben próbálnak minél több találatot bevinni egymásnak. Védekezni elmozgással, vagy hárítással lehet, mely rövid, és pontos. A testtartásnak, illetve a lábmunkának fontos szerepe van. A küzdelem során a bot bármely kézben tartható, de lehetősége van kezet cserélni, és ezáltal meglepetést okozni a másik félnek.

Double canne


A double canne gyakorlása során a sportoló mindkét kezében egy-egy botot tart. Felváltva hol az egyik, hol a másik kézzel támad, védekezik, visszatámad. A két botos küzdelem során az egy botos küzdelemben használt támadó és védekező technikákat alkalmazzák, azonban a két bot sokkal gyorsabb támadást és védekezést tesz lehetővé.

Bâton


A bâton egy megközelítőleg 150 cm hosszú kétkezes botot, illetve a bottal történő gyakorlást jelenti. A bâton technikák elnevezései megegyeznek a canne technikák elnevezéseivel, továbbá tartalmaz néhány egyéb, a bot hosszára épülő technikát is. Hasonlóan a canne-hoz, itt is alapvető a játékosság, mozgékonyság, és a kombinációk alkalmazása. Egyéni versenyt nem rendeznek belőle, azonban csapatversenyeken gyakran előfordul.

 

Canne défense

A canne défense bottal történő önvédelmet takar. Tartalmaz ütéseket, csapásokat, lefegyverzést, földrevitel technikákat, és fogásból szabadulást is.

Adaptált canne

A mozgássérült, elsősorban kerekesszékes sportolók esetén az adaptált canne lehetőséget ad a sportág gyakorlására.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr17965496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása