feb 26 2009

FMS felmérés

Idéznék az egyik legjobb magyar nyelvű sport témájú blogról, Lakatos Péter RKC blogjából (http://rkchungary.wordpress.com):

"FMS - Functional Movement Screening - Funkcionális Mozgásmintaszűrő Rendszer
A rendszer az alapvető emberi mozgásokkal és ezekben a mintákban előforduló hibákkal, asszimetriákkal, mobilitás és stabilitás problémákkal foglalkozik."

Miután a http://www.functionalmovement.com - ról megszereztem az FMS felméréssel kapcsolatos anyagokat, nagy lelkesedéssel ástam be magam a témába. Ez tényleg egy zseniális rendszer, úgyhogy elhatároztam, hogy ma végzünk egy kis felmérést a klubtagok között.

Először természetesen a páromon, és magamon végeztem el a felmérést, az eredmény nem volt meglepő, körülbelül azok a problémák jöttek ki, amikről eddig is tudtam. Az FMS annyival tud többet, hogy az állapotfelmérés egy standard rendszerben történik, és bármikor vissza lehet ellenőrizni a javulást, ráadásul minden mérést ugyanúgy végez el az ember.

Szerencsére csak egy darab 1-es eredmény lett (láb emelés 90 fokig háton fekvésből).  A probléma javítására a könyvben leírt korrekciós gyakorlatokat használom, és már két nap után érzem a javulást, nem is akármilyet. Sokkal könnyedebb lett a mozgásom, a lépéseim. Tényleg zseniális, ajánlom minden sporttal foglalkozónak.

A felméréshez használt gyakorlatokat Bill Foran könyvében is megtalálhatóak (23. oldal):

Bill Foran: High-Performance Sports Conditioning

Egy másik, hasonlóan jó könyv a témában:

Michael L. Voigh: Musculoskeletal Interventions

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr2967456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása