ápr 09 2009

Az izommerevség csökkentése masszázzsal

Mint már megállapítottuk az előző bejegyzésben, a nyújtás önmagában nem elég, sőt, nem is biztos, hogy használni fog a nagyobb mozgásterjedelem elérése érdekében.

 

Egy adott  izom , vagy izomcsoport merevségnek sok oka lehet, ezek közül a legritkább az "így született". Hogy mi vezethet oda, hogy egy izom bemerevedik, az most nem olyan érdekes, ami viszont igen, az arra kérdésre a válasz, hogy hogyan változtathatjuk meg az izmaink állapotát, ezzel együtt a mozgásunkat. Az egyik alapvető eszközünk a mentális ellazítás technikája, a másik pedig a masszázs. Az izmaink mentális ellazításáról egy későbbi bejegyzésben olvashattok, most pedig azt vizsgálom, hogy milyen masszázstechnikákat érdemes használni.

A kezembe került egy hihetlenül jó könyv, melynek a címe: "Alapvető klinikai masszázsterápia: az anatómia és a kezelések integrálása". A könyv nagy részletességgel tárgyalja a modern klinikai masszázsterápia alapjait, a fascia és a triggerpontok kezelését, részletesen ábrázolja az egyes izmokat, a triggerpontok kisugárzási helyeit, és a műfogásokat, mellyel az egyes izmokat, illetve izomcsoportokat kezelhetjük.

De mi az a fascia? A fascia a kötőszövet egy típusa, amely olyan formákban jelentkezik, mint az inak, salagok, inas lemezek és a hegszövetek. Az izmok, és az izomrészek burkolataként is szolgál, ekkor a neve izompólya.

A fascia egy típusa az úgynevezett mély fascia. Ennek a feladata, hogy csökkentse az összehúzódó izomban az oldalirányba ható erőt, és növelje az összehúzódás erejét. Ha a fascia letapad, akkor megakadályozza a helyes, korrekt működést, azt, hogy az izmok simán elcsúszhassanak egymás mellett a mozgás során.

Tehát ezért is érezhetjük merevnek az izmot, és ezért nincs eredménye a nyújtásnak.

A merevség elleni egyik legjobb fegyverünk tehát az, hogy fellazítjuk a fascia-t, és ezáltal lehetőséget teremtünk az izmoknak a könnyed mozgásra. Mivel masszőr nem áll mindig rendelkezésre, ezért e célra a szivacshengerrel végzett Self Myofascial Release-t tudom javasolni.

 

 

A gyakorlat során egy szivacsból készült hengert görgetünk, és ahogy egy érzékeny, fájó pontot találunk, ott megállunk, amíg a fájdalom kb. 75%-kal nem csökken. Ezután mehetünk tovább, a következő pontig. A gyakorlat rendszeres végrehajtásával csökkentjük a kisugárzó triggerpontjaink számát, és ezzel együtt fellazítjuk a fascia-t, mely következtében lehetőségünk van eredményesen nyújtani. A nyújtást tehát nem spóroljuk meg, azonban lehetőséget kapunk arra, hogy könnyebben mozogjunk, és végre tartós eredménye legyen a nyújtásnak.

További olvasnivaló a Self Miofascial Release témában:

 


A bejegyzés trackback címe:

https://canne.blog.hu/api/trackback/id/tr91056009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása